Oldalak

2013. február 5., kedd

Tiszakécskei Tisza-parti Miskó István sétány

Tisza-kanyar Tiszakécskénél
Tiszakécske városa ívesen követi a Tisza folyását, az ide-oda kanyargó folyó jobb partja és a város között található a Miskó István sétány. A sportliget és az üdülőfalú közötti szakasz körülbelül 1 kilométer hosszú. Kerékpárral, gyalogosan vagy futva is remek terep a kikapcsolódni vágyóknak. Pár éve összekötötték a kerékpárút hálózattal, így még 500 méteren tudunk haladni a Tisza partján keskeny aszfaltozott úton. A gáton előtte és utána is folytathatjuk túránkat. A kerékpárút Tiszabög északi részétől a megyehatártól vezet idáig, valamint Kerekdombtól is szinte végig ki van építve a kerékpárút idáig. A sétány Tiszakécske egykori tanácselnökéről nevezték el, aki nevéhez a város felvirágoztatása is fűződik. Miskó István idején kapott városi rangot Tiszakécske, de az 1971-ben átadott kisvasutat is ő építette. 
Miskó István sétány és a Tisza
  A sétányon haladva a sportliget és a Tisza között kialakítottak egy színpadot, városi rendezvényeket szoktak itt tartani. Ha tovább haladunk az üdülőtelep felé, hamarosan a kilátóhoz érünk. A 4-5 méteres magaslatról csodaszép a kilátás a nagy ívben kanyarodó Tiszára.
Tisza-parti kilátó Tiszakécskén
A túlpartot építi a folyó, ide rakja le a hordalékát, a helyiek csak Aranypartként nevezik ezt a részt. Nyáron alacsony vízálláskor bukkan elő a sárga homokos part, ahová előszeretettel járnak át a kalandvágyó fiatalok. Korábban mi is átúsztunk ide, voltak részek, ahonnan a part széli nyírfákra erősített lengőkről ugráltunk fejeseket a vízbe. Innenső partot pedig rombolja a Tisza, pár évszázad vagy még hosszabb idő elteltével lefűződik a folyó és ezen a részen is morotva azaz holtág alakul ki. Nem ismeretlen ez a helyieknek, ugyanis a várostól délre most is található a Holt-Tisza. Ez is egy természetes lefűződés eredményeképpen alakult ki, hét kilométer hosszú tavat négy részre osztották, ma halastóként üzemelteti az önkormányzat. A kilátó után egy darabig a kisvasút mellett haladva elérünk a játszótérig, majd hamarosan a Halász utcához érünk, ahol véget ér a sétány. A gáton átsétálva előbb a hajóállomáshoz, majd nem sokára egy hatalmas ligetes erdőn átjutva a szabad strandon találjuk magunkat. A strandon a fürdés után esténként a büfékben lehet kikapcsolódni a leghíresebb, ahol élőzenével várják a vendégeket az a Cege-parti. Egész évben várja a pihenni és gyógyulni vágyókat a termálfürdő, rövid sétával könnyen megközelíthető, a ma már nem üzemelő kisvasút végállomásánál. Pár éve a kisvasutat helyettesítő Csihuhu is itt fordul vissza. Ha a sportligettől a másik irányba, északnak indulunk az Európa faluhoz érünk. A tervek szerint Tiszakécske testvérvárosai építettek volna itt fel egy-egy házat saját építészeti stílusukban. Eddig csak a német Lübbecke háza épült fel. 
Tiszakécskei Európa falu, Lübbecke ház
  Remélem sikerült kedvet csinálni egy kis sétára, látogatásra Tiszakécskén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése